ZDRAVLJENJE

RAZLIČNE METODE ZDRAVLJENJA

Kemoterapija (citostatiki)

Gre za zdravljenje s kemičnimi sredstvi, ki razgrajujejo celice ali preprečijo delitev celic. Ta zdravila se imenujejo citostatiki. Otroci jih zaužijejo ali pa jih prejmejo v obliki injekcije v žilo ali pod kožo (kratkotrajno dajanje). Lahko pa jih prejmejo v žilo v obliki infuzije (dalj časa).

 

Pri nekaterih vrstah raka je najbolje odrediti intenzivno kemoterapijo kratek čas, pri drugih, kot je levkemija, po intenzivnemu zdravljenju sledi še daljše obdobje (1–1,5 let) vzdrževalnega zdravljenja. Citostatska zdravila se lahko vbrizgajo tudi v možgansko tekočino z lumbalno punkcijo.

 

Biološka zdravila (imenovana tudi tarčna zdravila) so zdravila, pripravljena s pomočjo tehnik molekulske in celične biologije. Po kemijski zgradbi so beljakovine (proteini) in so enake ali podobne človeškim beljakovinam. Njihovo delovanje je bolj specifično. Običajno se močno vežejo in selektivno ciljajo na t.i. tarče v človeškem organizmu in tako preprečijo razvoj bolezni.

 

Osrednji venski katetri

Večina otrok, ki prejema zdravljenje s kemoterapijo, ima vstavljene trajnejše podkožne cevke – centralne katetre, speljane v globoke velike žile (vene). To omogoča enostavnejše jemanje krvnih vzorcev in dajanje potrebnih zdravil.

 

Operacija

Operacija je bistveni del zdravljenja pri tisti vrsti raka, ki se kaže v obliki bule oz. tumorja. Če je tumor zelo majhen, ga kirurg lahko popolnoma odstrani. Če je večji, ga odvzame le košček, da se postavi prava diagnoza. Včasih ga odstrani šele takrat, ko sta ga kemoterapija ali morda tudi obsevanje že toliko zmanjšala, da je operacija varna in bolj učinkovita.

 

Obsevalno zdravljenje
Obsevanje uničuje rakave celice. Podobno kot operacija, je tudi to oblika lokalnega zdravljenja. Obsevanje samo je popolnoma neboleče. Enkratno obsevanje običajno traja le nekaj minut, poteka pa vsak dan, razen v soboto in nedeljo, skozi dva do šest tednov.

 

Presaditev kostnega mozga
S presaditvijo kostnega mozga lahko otrok prejme bolj intenzivno zdravljenje. Ta oblika zdravljenja pride v poštev pri zelo neugodni vrsti levkemije ali pri kakem čvrstem tumorju. Pri t.i. avtologni presaditvi krvotvornih matičnih celic se otroku odvzame lasni kostni mozeg ali se zberejo t.i. periferne matične celice iz venske krvi. Po dajanju visokih odmerkov kemoterapevtikov in/ali obsevanju, mozeg ali celice s transfuzijo vrnemo v telo. Pri t.i. alogenični presaditvi pa se mozeg ali celice odvzamejo primernemu dajalcu. Dajalec je lahko brat ali sestra ali z bolnikovim tkivom ujemajoči se nesorodnik. Možni vir matičnih krvotvornih celic pa so tudi celice, zbrane iz popkovne krvi.

 

Komplementarno in alternativno zdravljenje

Komplementarno ali dopolnjujoče zdravljenje je vse, kar lahko izboljša kakovost bolnikovega življenja, kot so npr.: glasbena terapija, hipnoza, masažna terapija, vaje za sprostitev, joga, duhovni programi, zdravljenje z zelišči in še marsikaj, torej načini zdravljenja, ki zmanjšajo stres in izboljšajo počutje bolnikov.

 

Komplementarna medicina si ne domišlja, da lahko ozdravi raka ali da lahko vpliva na njegov potek, ampak le pomaga bolniku blažiti simptome njegove bolezni in krepi bolnikovo vlogo v lastnem življenju. Komplementarnega zdravljenja ne smemo zamenjati z alternativnim ali drugačnim zdravljenjem, ki neposredno ali prikrito izraža sporočilo, da lahko ozdravi raka na dosti bolj naraven način in manj mučen način.

 

Blažilno ali paliativno zdravljenje

Kadar se izkaže, da je rakava bolezen neozdravljiva, cilj zdravljenja ni več ozdravitev, ampak lajšanje težav. Paliativna oskrba blaži in odpravlja simptome napredujoče bolezni ali povzroči začasno izboljšanje. Bistvo te oskrbe je izboljšati kakovost življenja osebe z aktivno in napredujočo boleznijo in njenih bližnjih.

 

Paliativno zdravljenje je aktivna skrb za otrokovo telo, izražanje čustev, skrb za dobro razpoloženje in vključuje tudi podporo celotni družini.

STRANSKI UČINKI ZDRAVLJENJA

 

Kemoterapija in obsevanje uničujeta celice, ki se delijo, zato prizadeneta tudi zdrave celice v delitvi. Od zdravih celic v telesu se najhitreje delijo celice kostnega mozga, celice prebavne cevi od ustne votline naprej, lasni mešički. Zato v teh predelih najhitreje vidimo stranske učinke.

 

Takojšnji stranki učinki 

 • Slabost in bruhanje
 • Sprememba teka
 • Težave v ustih in žrelu
 • Driska (diareja)
 • Zaprtje (obstipacija)
 • Težave zaradi znižanja števila krvnih celic
 • Nevarnost okužbe
 • Izguba las (alopecija)
 • »Obsevalni maček«
 • Kožne reakcije

 

Pozni stranski učinki

 • Rast: Obsevanje lahko prizadene rastoče kosti. Če bo otrok obsevan v področju hrbtenice, lahko ne bo tako visok, kot je bilo pričakovati. Ud (roka ali noga) je lahko tanjši ali krajši, če je bil obsevan. Obsevanje možganov lahko moti tvorbo rastnega hormona.
 • Puberteta in plodnost: Včasih lahko obsevanje ali kemoterapija poškoduje spolne žleze, pri fantih moda, pri dekletih pa jajčnike. To je lahko vzrok za kasnejšo neplodnost.
 • Intelektualni razvoj
 • Drugotni ali sekundarni tumor